onsdag 30 april 2014

Nässelpesto

Jag har en ny storfavorit i köket, nässlan. Jag plockar och förväller. Nässlan är sprängfylld av alla möjliga nyttigheter. Indianerna gjorde tyg och rep av nässlor och för länge sedan slog man sina ben med färska brännässlor för att få igång blodomloppet när det var kallt. Nässlorna är vattendrivande och har använts vid gikt, reumatism, lever- och gallbesvär. Nässlan innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Dessutom stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar. Nässlorna används ofta som ingrediens i schampo. Den stärker hårrötterna och hjälper till mot mjällbildning. Det schampo som jag tillverkar har ganska mycket torkade nässlor i sig.

På svenska livsmedelsverkets sidor hittade jag information om vad 100 g färska toppskott innehåller:
Energi kJ/kcal: 210/50
Protein: 9 g
Fett: 0,7 g
Kolhydrater: 3,0 g
Fibrer: 4,1 g
Kalcium: 490 mg
Kalium: 640 mg
Magnesium: 86 mg
Järn: 10 mg
Fosfor: 126 mg
Askorbinsyra (C-vitamin): 175 mg
Karoten: 2 400 μg
Folat: 194 μg

Det som jag verkligen tycker är gott är nässelpesto. Jag hittade receptet på Bondjäntans blogg.

Så här:
1 liter nässlor
3 vitlöksklyftor
1 dl solrosfrön
2 dl olivolja
2 dl riven parmesan
salt och peppar

Förväll nässlorna och mixa tillsammans med solrosfrön, olja och vitlök. Riv osten och blanda ihop allting tillsammans med salt och peppar. Häll lite olja på så att peston täcks. Förvaras i burk med lock i kylskåpet. Håller sig i ca en vecka.

Glada vappen till er alla!


lördag 26 april 2014

Bort med vinterpälsen

Idag har vi klippt får. Det har tagit hela dagen. Det är första gången vi gör det helt på egen hand. Min uppgift har varit att frisera huvudena medan Thomas klippt resten.

Vår bäss och hans kastrerade kompis var alldeles underbara. De stod alldeles stilla och njöt. De rör sig alltid i par och nu när vi klippte stod den som inte blev klippt så nära att det var svårt att komma åt hela det får som klipptes.

Bässen klar till 50%, Puff kunde inte vänta mera


Puff njuter så han nästan somnar
Tackorna är inte lika stillsamma. Thomas har konstruerat en ställning som gör att de inte kan smita iväg. Utan den skulle vi inte ha klippta fårdamer.

Lina hittade en rostig kedja som blev ett hjärta

Medan fårklippningen pågår kan man exempelvis kasta stenar i vatten

Tänk att få bo på det här stället!

torsdag 24 april 2014

Blodtrycket igång från morgonen

Idag inledde jag dagen med att höja blodtrycket till max och rensade samtidigt stupen.

Cirka en minut efter att jag och Ebba stigit upp satt jag framför kakelugnen i vardagsrummet. Ebba for iväg till kvisten för att säga Hej då åt Thomas som skulle till arbetet. Lina och Emma var i sina rum.
Ebba kom tillbaka och viftade nöjt med någonting brunt i handen - det var en ovanligt stor och väldigt död mus som katten Findus tydligen tyckte att vi skulle få. Jag reagerade med att gallskrika "en mus, en mus" varpå Ebba släppte musen, den föll i golvet med en duns. Thomas hörde bara mitt skrik och det gjorde Lina och Emma också. Misstanken var att någonting alldeles förfärligt inträffat.

Thomas räddade mej från inkräktaren och Ebba blev ordentligt tvättad. Jag tycker inte att möss är läbbiga i vanliga fall men så där i handen på mitt barn, inomhus, på morgonen, oförberedd osv så var det väldigt oväntat. Thomas muttrade någonting om men för livet på grund av min något obalanserade reaktion.

Från och med nu ska vi titta noggrannare på Findus när hon kommer in på morgonen. Och ja, hon heter Findus eftersom vi trodde att hon var en han och döpte honom därefter. Efter några månader visade det sig att han inte var en han men då hette hon redan Findus.

torsdag 10 april 2014

Lampskärmar

Vi har två gamla golvlampor. Den ena har vi ärvt av Thomas mommo och moffa. Thomas har dragit nya elledningar men annars är lampan i ursprungligt skick. I många år har jag haft en köpt, ful skärm på den vackra lampfoten.

Den andra golvlampan fyndade jag för några veckor sedan. Jag hade hittat en barnsäng på Findit och åkte iväg till Pedersöre för att hämta sängen. Upplägget var en skruttig bil med stor bilkärra och tre piknikutrustade barn. Nåja, fram kom vi och herremannen som sålde sängen var behjälplig med att vända ekipaget med släp. Under tiden han donade med spännband och med att vända släpet sa han att jag kunde gå in i garaget för att se om det fanns någonting annat jag tyckte om. Där hittade jag lampan och fyndade den för en galet billig peng. Alla sladdar var i toppskick, det enda som behövdes var en ny skärm.

I Lee Esselström & Mikaela Jussilas bok "Lee återvinner och inreder. Inspiration, tips och beskrivningar" hittade jag en bild och en beskrivning på enkla lampskärmar gjorda av gamla lakan.




Den här gjorde jag först. Den är tufsigare.





Den här gjorde jag senare. Den är slätare. Jag är väldigt nöjd med mina nya lampskärmar tillverkade av ett av Signes gamla lakan. Spetsen och brodyren väntar på att få återanvändas.

onsdag 9 april 2014

Fisksoppa

I går åt vi för första gången en fisksoppa som barnen tyckte om. Dessutom var den lätt att göra och snabbt gick det också - och så räcker den i två dagar.

Receptet är hämtat ut boken Mat Rätt.

Fisksoppa med den fisk barnen gillar (4 portioner - jag gjorde receptet gånger 1,5 för att få mat till två dagar)

6 potatisar
2 gula lökar
lite smör
sopprötter (jag använde selleri, morot och fänkål)
1 liter buljong
600 gram fisk
2 dl grädde
kryddpeppar, lagerblad
1-2 dl dill
salt, vit- och svartpeppar

Fräs löken i smör. Häll över buljongen och potatisarna, kryddpepparn och lagerbladen. Koka potatisen tills de är halvmjuka. Lägg i sopprötter, koka dem halvmjuka.  Sätt i fisken och koka tills fisken är klar.
Häll grädden i soppan, sedan dillen och resten av kryddorna. Klart.



tisdag 8 april 2014

Ny vägg - den andra sidan

Nu har linoljefärgen torkat på hyllorna som pryder vår nya väggstump i köket. Vi fick nästa 5 hyllmetrar till - och det behöver vi.



Jag inbillar mej att det ser ut som ett skåp med öppna hyllor och inte en igenkorkad dörröppning. På hyllan längst ner står en kista som Thomas och hans kusin använde som skattkista när de var små. Härligt med saker som har en egen historia.

fredag 4 april 2014

En liten bok om ogräs

Den här boken hittade jag på loppis för ett tag sedan, en receptbok som baserar sig på ogräs. 50 cent fick jag slänga ut på häftet och nu börjar det snart vara säsong att tillaga de rätter häftet innehåller.




torsdag 3 april 2014

Ny vägg

Jag har levt i radioskugga i flera dagar medan min dator varit på reparation - både skönt och irriterande.

Just nu är det fokus på insidan av Signes hus. Jag tror det beror på att jag är inne och hemma så mycket. Jag ser, planerar, funderar och försöker förverkliga i möjligaste mån.

En lite större sak som vi funderat på en tid är det faktum att vi haft en utgång för mycket från vardagsrummet. När vi grundrenoverade reflekterade vi inte över det här men när vi installerat oss och märkt hur lite ytor vi har i köket har öppningen mellan köket och vardagsrummet irriterat. Nu har pappa smällt igen hålet. På vardagsrumssidan pryds väggen av en gammal kopierad karta över näromgivningen som vi hittade i ett skåp när vi köpt huset. På kökssidan ska det komma efterlängtad förvaring. Pappa bygger hyllor.





Något annat som jag funderat på är överblicken över våra utgifter. Även om vi skurit ner på vår konsumtion rejält de senaste åren finns det ännu saker att se över, nya tankar att tänka, gamla mönster som kan funderas över och revideras vad gäller min och vår konsumtion. På Ajas blogg läste jag för en tid sedan att hon bokför utgifter. Inte mat men annat. Jag har gjort det här tidigare men alltid haft med mat och allt. Jag tyckte om hennes sätt att se på det här och från och med 1 april ska jag försöka mej på samma sak.