torsdag 26 juni 2014

Trist och tråkigt arbete och godaste gröten

Det jobbigaste med fåren är att ta ut deras vinterbon i fähuset. Den här veckan har gått åt till att kämpa med Bässen och Puffs "rum" i fähuset. Eftersom det är ett arbete jag kan göra, i motsats till mycket annat som ska göras, har jag tagit mej an projektet i år. Jag har ryckt och rivit, suckat och tyckt synd om mej, snorat och stönat.

Det är nästan löjligt mycket hö som ska ut. Vi har satt för mycket åt dem under hela vintern. Vi vill att de ska ha det torrt och varmt under den kalla delen av året. Det straffar sig nu i form av stora, tjocka lager av snårigt hö som ska ut genom de små dörrarna i fähuset. Om man vill ha mycket djur hos oss måste dörrarna absolut göras om så att man slipper in med någon liten maskin av något slag.

Nästa vecka är det dags för tackornas utrymme. Det är större.... det är bra med vardagsmotion.



Jag har hittat världens godaste grötrecept. Det är nästan ett dagligt lunchinslag. Pröva det!

1 dl quinoa
2,5 dl mandelmjölk
ca 1/2 tsk vaniljpulver
lite havssalt

Koka först upp quinoan i vatten så att det bittra försvinner. Koka ihop alla ingredienser i 12-15 minuter. Ät med honung och blåbär. Galet, galet gott!

torsdag 19 juni 2014

Glada får och midsommar

Vi önskar alla en glad midsommar genom våra lyckliga fårdamer. De är på sommarbete och njuter av att äta massor med grönt gräs. Vi i  vår tur njuter av att de kan vara på ett ställe hela sommaren. Förra sommaren rusade vi runt med pinnar och eltrådar något alldeles galet mycket. I år har vi så mycket bete åt dem att de kan vara glada och mätta hela utesäsongen på ett och samma område.

Vi har valt att inte betäcka tackorna i år. Vi har så mycket att göra på gården att vi kände att lamm blir en sak för mycket. Bässen får vänta ett år. Han har sin kastrerade kompis med sig och verkar glad och nöjd ändå.



Glad midsommar!

söndag 15 juni 2014

Höns-säkert

Nu är gården avbalkad och mina odlingslådor borde få vara i fred!
Staketet är klart och jag har tagit bort alla vävar som legat över mina odlingslådor. Jag har rensat i dagarna två - inte två hela dagar men med tre glada barn runt benen så rensar man lite nu och då, mikrostunder som tillsammans leder till att lådorna för tillfället är jätte fina och ogräsfria.

Så här ser den odlade delen av gården ut.





I fredags bakade jag bröd och njöt nästan av att det var dåligt väder. Det fanns ett ynka bröd i frysen så brödbaket var verkligen på tiden. Ja:g har hittat ett recept på skräddkakor som familjen gillar. Så här får man åtta bröd:

100 gram smält smör
1 liter vatten. Häll i smöret och värm till 37 grader.

100 gram jäst. Häll i vätskan och rör.

3 tsk salt
4 msk sirap
12 dl vetemjöl
14 dl rågmjöl
Blanda ner allt i vätskan och knåda ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Baka ut 8 bröd som du naggar. Lät jäsa på plåt i ytterligare 30 minuter. Grädda i 10-12 minuter i 225 graders ugn. Gott och saftigt!



söndag 8 juni 2014

Vägg á la Strömsö

För en liten tid sedan såg jag ett Strömsö program som bestod av tidigare visade programinslag. I ett av inslagen tapetserade Lee Esselström en vägg. Tapeterna bestod av gamla tapetbitar, sidor ur gamla böcker, glansbilder osv.  Jag föll pladask för idén. Jag har, ända sedan vi flyttade in, funderat på vad jag ska hitta på med en av våra väggar i hallen. Det går inte att sätta upp snygga tavlor med ramar eftersom dörren till toaletten är placerad så att den nästan går ända fram till väggen när man öppnar dörren. Jag har prövat med allt möjligt men inte hittat rätt.

Förra veckan satte jag och de två äldsta barnen igång med att gå igenom Signes veckotidningar som vi hittat på vinden när vi renoverade; Husmodern och Hemmets Veckotidning. Vi hittade också gamla dagstidningar och Leos exemplar av Lantmannabladet och Skogsbruket. Jag har också sparat en del av de glansbilder jag hade som barn och de fick stå för slutfinishen.
Vi klippte ut, skrattade åt formuleringar och ojade oss över hur vackra modellernas klänningar var. Vi hade jätte roligt.  Vi placerade ut våra utklippta sidor och påbörjade projekt klistra upp. Klistret som vi använde bestod av en blandning av trälim och tapetklister.

Väggen blev iögonfallande och verkligt speciell. Vi tycker om den!